Ik heb behoorlijk aantal keren low & slow gedaan terwijl ik zat te werken. 's Ochtends vroeg uit bed, bbq aan, vlees erop en gaan. Ook al aantal malen gebeld dat iets in mijn tuin in brand staat. Bedankt daarvoor buren, maar ik ben aan het bbq-en. Maar elke keer zat ik in een meeting en moest ik kort de meeting verlaten om kamado (The Bastard Medium) bij te stellen of iets anders te doen. Daarnaast ging mijn mobiel regelmatig gillen omdat bluetooth verbinding wegviel vanwege de Faraday kooi waar ik blijkbaar in woon, of omdat ik wegliep om de hond uit te laten.
Vandaar dat ik op zoek was naar een thermometer die op wifi kan en die een fan aan kan sturen, zodat ik me niet teveel zorgen hoef te maken over bijstellen. Dat doet Fireboard 2 Drive. Installatie was niet lastig, maar ook niet heel duidelijk. Praktisch geen handleiding krijg je erbij. Verder spreekt alles redelijk voor zich. Scherm op Fireboard 2 was absoluut niet nodig geweest in dit detail. Maakt 'm waarschijnlijk stuk duurder, maar ik gebruik 'm werkelijk nooit. Op mobiel blijft er een notificatie actief met temperatuur. Daar druk je op en dan start applicatie snel op en kun je goed zien wat er gebeurt. Regeltemperatuur en kerntemperatuur meters maar ook hoe hard de fan bezig is met blazen. Werkt allemaal prima. Ook kun je een sessie op internet terugzien en delen met andere mensen. Niet echt nuttig, wel leuk om te delen dat je wat lekkers aan het maken bent.
Heb het nu aantal keren gebruikt. Laatste keer pulled pork. Hier kun je mijn sessie zien: https://share.fireboard.io/B46F6B
Eerste keer van bepaalde kolen en die waren na aantal uren al op. Dan blijft fan blazen, maar temperatuur blijft naar beneden gaan, uiteraard. Dus snel kolen vervangen, opnieuw aansteken en dan kan Fireboard 2 Drive die weer snel naar juiste temperatuur brengen. Vooral omdat Kamado toch nog warm is. Pulled pork is prima gegaan. Al moet ik wel zeggen dat het nog steeds het nodige werk is. Het is niet enkel de fan aanzetten, maar ook pulled pork glazen, inpakken, etc, etc. die nog steeds voor nodige afleiding zorgen. Logisch, maar wilde het toch vermelden. En uiteraard de juiste kolen kopen die gewoon lang genoeg kunnen branden. De batterij op de Fireboard doet het ook prima. Ik heb fan op max 40% gezet waarmee hij prima kan regelen en zo'n 10 uur gedraaid, vanaf aansteken kolen totdat alles eraf kon en ik had nog zat batterij over. Dus dat moet echt geen probleem zijn. En anders kun je er een USB-C powerbank aan hangen.
Fireboard heeft ook draadloze probes, maar niet te koop in Europe helaas. Die zijn elke keer uitverkocht in US en komen in batches uit. Met extra antenne kun je die aan je Fireboard 2 koppelen en dan neemt hij alles mee in sessies en rapporten.
Al met al duur apparaat, maar hij doet wat hij moet doen. Ik had 'm gekocht tijdens BlackFriday, dan was prijs iets schappelijker met 20% korting op Fireboard 2 Drive en fan. Ik had graag bbqguru pit viper erop geplaatst, want die zag er veel kleiner uit. Maar die kon ik nergens kopen. Op mijn The Bastard Urban Medium hoef ik geen opzetstukken te gebruiken. Maar hij past ook niet heel goed. Onderste gleuf hangt hij in, boven komt hij al boven mijn aanvoergat uit. Schuif ertegen gaat echter prima en zit hij vast. Fan is wel vrij groot en ik zou 'm ook niet in de regen plaatsen.
Al met al tevreden over device, maar zoals iedereen, vind ik 'm vrij prijzig. Maar ja, praktisch alles met kamado, kolen, etc. is vrij duur. En ik hoef me nu niet meer druk te maken over temperatuur, wat ervoor zorgt dat ik nog vaker low & slow bbq. En nog meer geld uitgeef aan vlees ;-)