Seasoning Cast Iron

De Dutch Oven stamt uit circa 1700. En is een multifunctionele gietijzeren alles kunner. Over de herkomst van de Dutch Oven bestaan veel verhalen. Vele daarvan zijn waarschijnlijk aan het kampvuur ontstaan. Wat vast staat is dat de Dutch Oven eerst op het Europees continent gebruikt werd, voordat hij in de 18de eeuw, zijn intrede deed in Amerika, waar hij de naam Dutch Oven kreeg. Later gebruikten ook de cowboys de pan ’s morgens werd het vlees aangebraden, groentes toegevoegd en vervolgens werd de pan met wat kooltjes in de grond begraven.

‘s avonds bij terugkomst was het eten warm en gaar. In Amerika wordt de pan nog steeds veel gebruikt. Er zijn daar zelfs verschillende Dutch Ovenverenigingen en er worden Dutch Ovenwedstrijden gehouden. De naam Dutch Oven staat voor een gietijzeren pot of ketel met een vlakke bodem die drie poten heeft, om de hem boven de kolen te kunnen zetten. Op het deksel, opstaande randen zodat de kooltjes op het deksel blijven liggen. Ook heeft de Dutch Oven een stalen handvat zodat hij eventueel ook boven een kolenvuur kan worden gehangen. En of het nu een stoofpot, brood, taart of groot stuk vlees is, alles kan in deze pan worden klaargemaakt. Een goede Dutch Oven is van uitzonderlijke zware kwaliteit en gaat letterlijk een leven mee.

Sterker nog hoe ouder de Dutch Oven is hoe beter hij bakt, braad en stooft (de Dutch Oven was vroeger veelal een erfstuk!)

Gebruiksaanwijzing gietijzeren producten

Bedankt voor de aankoop van een van onze gietijzeren producten. Wij gaan er van uit dat u er lang plezier van zult hebben. Voor een optimale levensduur moeten de producten op een juiste manier worden onderhouden. Aan de slag dus!

Het eerste gebruik: Inbranden

Wanneer je nieuwe gietijzeren producten wil gebruiken, moeten deze worden ingebrand. Dit zorgt voor een perfecte anti-aanbaklaag en voorkomt dat het product gaat roesten. Om gietijzer in te branden heb je Crisco (of een andere cast iron conditioner) en een katoenen doek nodig.

Volg de volgende stappen:

  1. Maak de Dutch Oven schoon met heet water en maak daarna goed droog.
  2. Verwarm een gesloten barbecue of oven naar 120 graden celsius, plaats het product circa 60 minuten in de oven en laat het gietijzer goed heet worden. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk, want vocht in gietijzer kan roest tot gevolg hebben.
  3. Als de pan heet is smeer je met een katoenen doek de ‘Crisco’ in het gietijzer. Niet te dik, en vergeet de buitenkant niet in te smeren. De rvs handvaten van de pie-irons dienen verwijderd te worden wanneer je deze in de barbecue of oven plaatst!
  4. Als het product goed is ingesmeerd, verhit je deze totdat het begint te walmen. Daarna het product laten afkoelen.
  5. Herhaal stap 1 t/m 4 minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt. Na het inbranden is het product direct klaar voor gebruik.

Onderhoud:

Na het gebruik moet het gietijzer zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Gebruik geen zeep en laat het gietijzer ook niet in het water weken. Vocht is immers de vijand van gietijzer. Om het product goed schoon te maken volg je stap 1 t/m 4. Gebruik de chain mail bij hardnekkig vuil. Daarna kun je het gietijzer opbergen. Gietijzer kan NIET in de vaatwasser.


Let op: Gietijzer wordt extreem heet! Pak de pannen, Dutch Ovens en pie-irons dus niet zomaar op, maar gebruik hittebestendige handschoenen.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.