Gebruik & Onderhoud
Onderhoud en reiniging
- De Forged messen zijn niet vaatwasser bestendig
- Reinig het mes met warm water en een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel. Droog het mes vervolgens direct met een doek alvorens het op te bergen.
- Na elk gebruik dient het mes direct te worden gereinigd en gedroogd. Indien het mes te lang in contact blijft met vloeistoffen of andere substanties dan kunnen er roestvlekjes ontstaan.
- Reinig het mes voor het eerst gebruik. Het heft van de Brute en Intese messen kan bij de eerste keren gebruik door de beschermlaag iets afgeven. Dit is normaal en verdwijnt na een aantal keer gebruik.
- Indien je een mes voor langere tijd niet gebruikt dan is het raadzaam om deze licht in te vetten met bijv. olijfolie, zonnebloemolie of ballistol.
- Een houten heft kun je indien deze droog wordt insmeren met olie. Gebruik daarvoor het soort oliën dat ook wordt gebruikt voor het onderhoud van houten serveer- en snijplanken.
- Producten van gietijzer (zoals de flambadou en serveerpannetje) dienen na het gebruik te worden ge-seasoned om roest te voorkomen.
Gebruik
- De messen zijn uitsluitend te gebruiken voor het snijden van groenten, vlees, vis en brood.
- Gebruik de messen niet voor botten of bevroren voedsel.
- Gebruik bij voorkeur een houten of kunststof snijplank om te vorkomen dat het snijvlak beschadigd en om te zorgen dat het mes langer scherp blijft.
Slijpen en tussentijds onderhoud
- De messen kunnen worden onderhouden met het bijbehorende aanzetstaal van Forged. Deze is hiervoor speciaal gemaakt en biedt je een kwalitatief goed aanzetstaal dat ovaal is uitgevoerd en voorzien van een diamantlaag.
- Afhankelijk van het gebruik raden wij aan om de messen bijv. 1 á 2 keer per jaar te laten slijpen door een professionele messenslijper.